A Bengáli névre hallgató villamosok első példányait még Budapesten a Füzesi Árpád főműhely készítette (Kelenföldön a kocsiszín/remíz tőszomszédságában... Sajnos 1996 környékén bezárták,és eladták,de az épülete azóta is megtalálható...),majd mivel itt már nem kellettek ezek a kocsik,így eladták őket a vidéki nagyobb városoknak korszerűsítés céljából,így előállítási székhelyük Debrecen lett,innen szállítottak további megrendelések alapján Miskolcra,és Szegedre egyaránt... Hogy hogyan lehet egy régi villamost megkedvelni?! Erről olvashatsz most bővebben...

 

Korábban rengeteg Bengáli szolgálta a "városiakat",míg ötven év szolgálat után eljárt felettük az idő,és jöttek helyettük modernebb villamoskocsik ide-oda,ugyan megkezdődött a selejtezésük,de Debrecent lehet még Bengális "nagyhatalomnak" nevezni,mert hétköznap itt jár a legtöbb belöle,az új Skoda gyártmányú villamosok megérkezéséig a 2-es vonalra... (Négy éves koromban itt találkoztam,velük először,ami akkoriban nagy élménynek számított egy fővárosi tökmagnak! Miskolcon,és Szegeden,már hivatalosan "nyugdíjazták" az összeset... Egy-két példány pedig a nosztalgiaflottát erősíti a megnevezett helyi utcákon...) ;)))) Végre sok év után ismét sikerült eljutni a cívisvárosba,de már harmadszor 2011-ben,amikor egy szép nyári szombaton megszellőztették az összes üzemképes villmoskocsit,és aznap sikerült pár "történelmi" jelentősségű fotót/videót készítenem "főhősünkről" a 492-es Bengáliról,sőt utazni vele,amiről azt lehet tudni,hogy ez régen 1233-as pályaszámon koptatta a főváros sínpárjait egészen 1983-as selejtezéséig,félreállították a remízben majd megvásárolták vidékre... (DKV-nál kapott új lehetőséget...) Pár hónappal később jött egy hír,miszerint a fentebb említett kocsit hazahozzák egykori otthonába... KB 7/8 hónapot kellett várni a nagy napra,de nagyon megérte! Ahogy megláttuk,nagyon örültünk neki,majd tervbe volt véve hogy kicsit megyünk vele... (Sok villamosbarátot megmozgatott mindjárt az első leszervezett program alkalmával,ami jó eredményt mutatott,mindenkinek,aki tett e nemes cél érdekében... Köszönet érte!) Nem is szaporítom tovább a szót,inkább beszéljen helyettem az a kisfilm,amit ebből a menetből állítottam össze külön a Bengáli villamos köszöntésére,de annyit szeretnék még hozzáfűzni: Reméljük véglegesen is a "miénk" marad ez a nosztalgiavillamos... Isten hozott itthon "NYünyüke"! :)

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása